Preskocit navigáciu

Ozbrojené sily Slovenskej republiky majú nového hlavného veliteľa


Ozbrojené sily Slovenskej republiky majú nového hlavného veliteľa

V sobotu 15. júna 2024 sa v hlavnom meste Slovenskej republiky uskutočnila slávnostná inaugurácia nového prezidenta SR, Petra Pellegriniho.

Tento významný deň sa stal symbolom kontinuity a stability štátu. Na inaugurácii sa zúčastnili významní predstavitelia štátu, ako aj zahraniční hostia. Slávnostného dňa sa zúčastnil aj náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko spolu s generalitou a hlavnými funkcionármi OS SR.

Ceremoniál sa začal slávnostnou schôdzou Národnej rady SR a následným zložením slávnostného sľubu novozvoleného prezidenta v súlade s Ústavou SR. Po zložení slávnostného sľubu za účasti širokej verejnosti zaznelo v priestoroch výstaviska Incheba EXPO aréna v bratislavskej Petržalke 21 delostreleckých sálv vystrelených z 122 mm húfnic D-30 A.

Hlava štátu vo svojom prejave zdôraznila záväzok slúžiť občanom a chrániť suverenitu krajiny, pričom okrem iného vyzdvihla dôležitosť spolupráce medzi civilnými a vojenskými zložkami v zabezpečovaní bezpečnosti a obrany štátu.

Po ukončení slávnostnej schôdze NR SR sa prezident Peter Pellegrini v Katedrále sv. Martina zúčastnil na slávnostnej bohoslužbe slova Te Deum. Po jej skončení sa na Hviezdoslavovom námestí uskutočnila vojenská prehliadka, ktorá bola pôsobivým momentom programu. Nastúpené jednotky Ozbrojených síl SR vzdali úplné vojenské pocty, čím vyjadrili hlavnému veliteľovi OS SR oddanosť, pripravenosť a profesionalitu. Prehliadka prebiehala za sprievodu Vojenskej hudby OS SR, ktorá dotvárala celkovú slávnostnú atmosféru. Prezident SR a hlavný veliteľ OS SR vyjadril všetkým vojakom a vojačkám hlbokú vďaku za ich obetavú službu a oddanosť našej vlasti.

V popoludňajších hodinách sa na prednom nádvorí Prezidentského paláca uskutočnilo symbolické odovzdanie prezidentského úradu odchádzajúcou pani prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Po prevzatí prezidentského úradu nasledovala prehliadka Čestnej stráže prezidenta SR.

V rámci programu inauguračného dňa sa prezident Peter Pellegrini zúčastnil pietneho kladenia venca k Pamätníku M. R. Štefánika v Ivanke pri Dunaji a kladenia venca k Pamätníku Brána slobody na Devíne.

Oficiálny program inauguračného dňa ukončila slávnostná recepcia pri príležitosti inaugurácie prezidenta SR v priestoroch Bratislavského hradu.


Ozbrojené sily Slovenskej republiky majú nového hlavného veliteľaOzbrojené sily Slovenskej republiky majú nového hlavného veliteľaOzbrojené sily Slovenskej republiky majú nového hlavného veliteľaOzbrojené sily Slovenskej republiky majú nového hlavného veliteľaOzbrojené sily Slovenskej republiky majú nového hlavného veliteľaOzbrojené sily Slovenskej republiky majú nového hlavného veliteľa

Autor: OS SR , Foto: Ľuboš Bilačič - Dátum: 17.06.2024
Čítanosť: 906
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share