Výcvik C-IED a EOD tímov


Výcvik C-IED a EOD tímov

V termíne od 02. do 04. novembra 2022 sa začal výcvik C-IED a EOD tímov teoretickou prípravou, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou praktického výcviku C-EID pre správne pochopenie taktických postupov a opatrení pri objavení IED.

           Po zvládnutí teórie sa príslušníci výcviku zamerali na praktickú časť v trvaní  od 07. do 11. novembra 2022, kde sa v priestoroch 13. mechanizovaného práporu Levice uskutočnil pokračujúci a nadväzujúci Integračný výcvik C-IED a EOD. Výcviku sa zúčastnili príslušníci EOD z 905. centra špecializovanej bojovej podpory Nováky, príslušníci mechanizovaných práporov z Levíc, Martina, Nitry a príslušník Útvaru osobitného určenia Policajného zboru.

Účelom výcviku bolo zladenie postupov a nadviazanie bližšej spolupráce medzi jednotkami EOD a príslušníkmi mechanizovaných práporov. Výcvik sa orientoval na základné určovanie a vyhodnocovanie hrozieb v priestore nasadenia, či už sa jednalo o muníciu alebo nastražené výbušné systémy.

Výcvik prebiehal aj za zníženej viditeľnosti, kde preveril schopnosti pracovať za zhoršených podmienok. Dôležitým aspektom výcviku bola komunikácia medzi veliteľmi jednotlivých tímov za účelom správneho pochopenia a vyhodnotenia situácie a podania čo najkvalitnejších informácií o vyskytujúcej sa hrozbe, schopnosť pracovať prostredníctvom štábu zriadeného v priestore operácie a komunikácie cez štábneho dôstojníka EOD a v neposlednom rade zladenie jednotlivých členov v tímoch.

 Výcvik sa uskutočnil už v roku 2021 a tento rok mal v nadväznosti pokračovanie, pričom sa plánuje v spolupráci pokračovať aj naďalej. Príslušníci OS SR a PZ dnešným cvičením dokázali, že sú po odbornej, fyzickej i psychickej stránke dobre pripravení na plnenie náročných úloh.


Výcvik C-IED a EOD tímov Výcvik C-IED a EOD tímov Výcvik C-IED a EOD tímov Výcvik C-IED a EOD tímov Výcvik C-IED a EOD tímov Výcvik C-IED a EOD tímov Výcvik C-IED a EOD tímov Výcvik C-IED a EOD tímov Výcvik C-IED a EOD tímov Výcvik C-IED a EOD tímov Výcvik C-IED a EOD tímov

Autor: 13.mpr , Foto: 13.mpr - Dátum: 15.11.2022
Čítanosť: 5147
Verzia pre tlač

Skočiť na menu