Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Máj 2018
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   


Vyhlásenie o prístupnosti

Vojaci pracujú na svojich zručnostiach


Vojaci pracujú na svojich zručnostiach
 
Minulý rok bol pre levický 13. mechanizovaný prápor (13.mpr) rokom, v ktorom patrili medzi najviac cvičiace jednotky spomedzi slovenských vojakov. Rozbehnutý vlak nemožno zastaviť ani teraz. Intenzívny výcvik jednotky pokračuje aj v druhom marcovom týždni. Strelecká príprava patrí medzi základné a najdôležitejšie zložky výcviku. 2. mechanizovaná rota 13. mpr na sebe pracovala na útvarovej strelnici TPS Devičany. Celé cvičenie bolo komplexne zamerané na upevňovanie už takmer zautomatizovanývh zručnosti zaobchádzania so zbraňou. Aj napriek každoročnému viacnásobnému opakovaniu cvičení je vždy čo zlepšovať a zostáva priestor pre rast. Týmto bola táto príprava špecifická. Je reakciou na trend prípravy v rámci medzinárodného krízového manažmentu. Práve 2. mechanizovaná rota 13. mpr sa v blízkej budúcnosti zúčastní zahraničnej misie.
V tomto zmysle sú užitočné pracoviská spojené s nácvikom správania sa v konvoji, weapon handling sústredené na pudovú streľbu a súčasne samotné streľby v stoji na pevné ciele prevedené rovnakou technikou. Svoje schopnosti si vojaci preverili pri streľbe z osobnej zbrane i zo samopalu, z rôznych vzdialeností i polôh. Cyklus uzatváral priestor pre nácvik správania sa v prípade chemickej, radiačnej alebo biologickej hrozby.
Nemožno poprieť, že 74 vojakov, ktorí sa zúčastnili streleckej prípravy, využili ponúknutý čas naplno. V ozbrojených silách nie je priestor pre zaháľanie. Vedia o tom svoje aj nadporučík Ladislav GURSKÝ, rotmajster Zsolt OROSZLÁNYI a vojačka Katarína BALENTOVÁ. Patrili totiž medzi najlepších strelcov jednotky z dnešného dňa. Je žiaduce držať sa vpredu.
 Tendencia nevyspytateľnosti boja v dnešnom svete rastie rýchlym tempom, a na toto tempo platí jedine spájanie jednotlivých prvkov boja. Príslušníci 2. mechanizovanej roty pracujú na svojich zručnostiach, cibria pozornosť a presnosť. Úspech a nasadenie aj počas bežného pracovného dňa predstavuje nepopierateľnú snahu plniť svoje vojenské poslanie.
 

Strelecká prípravaStrelecká prípravaStrelecká prípravaStrelecká prípravaStrelecká prípravaStrelecká prípravaStrelecká prípravaStrelecká prípravaStrelecká prípravaStrelecká prípravaStrelecká prípravaStrelecká prípravaStrelecká prípravaStrelecká prípravaStrelecká prípravaStrelecká prípravaStrelecká príprava

Autor: por. Mgr. Michaela RAJNOHOVÁ , Foto: por. Mgr. Michaela RAJNOHOVÁ - Dátum: 06.03.2012
Čítanosť: 13208
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share